Bagels

Voor 8 bagels 

Ingredi├źnten

 • 2 tl droge gist
 • 1 el suiker
 • 240g + 120g lauw water
 • 500g brood bloem (bijvoorbeeld spelt)
 • 1,5 tl zout

Voor de topping

 • Sojamelk
 • Zaadjes zoals maanzaad, sesamzaad, zonnebloem- en/of pompoen pitten

Extra

 • 1,5 tl baking soda

Zo maak je het:

 1. Giet 120g van het lauwe water in een kom en voeg de suiker en droge gist toe. Roer dit voorzichtig door tot de suiker en het gist zijn opgelost. Zet het voor 15 min aan de kant.
 2. Giet de bloem en het zout in een grote kom en roer kort even door. Maak een kuiltje in het midden en giet er de gist-suiker mix in. Voeg er vervolgens nog 160g lauw water bij en kneed voor 10 minuten tot je een glad deeg bekomt. Ik gebruik hier meestal een mixer met kneedhaak voor. Wanneer je deeg te droog is, kan je een eetlepel water bij toevoegen. Als je deeg te nat is, kan je een eetlepel bloem toevoegen.
 3. Maak vervolgens de randen en bodem van een nieuwe kom nat, giet het deeg erin en druppel nog wat water bovenop. Leg een keukenhanddoek bovenop en laat het deeg voor een uur op een warme plaats rijzen.
 4. Eenmaal het brood gerezen is druk je met je vuist het deeg eenmaal omlaag in het midden en laat je het nog eens voor 10 minuten rusten.
 5. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 8 gelijke delen. Rol elk stukje tot een bolletje en druk er met je wijsvinger een gat in. Draai met beide wijsvingers in het gat zodat dit vergroot.
 6. Verwarm de oven voor op 220┬░C.
 7. Zet een grote pot met water op het vuur. Voeg de baking soda toe eenmaal het water kookt en leg er enkele bagels in. Draai na 2 min de bagels om en time vervolgens nog eens 2 min. Haal de bagels uit het water en leg ze op bakpapier. TIP: het is belangrijk dat elke bagel genoeg plaats heeft. 
 8. Borstel er vervolgens de sojamelk over en bestrooi de bagels met zaadjes naar keuze.
 9. Bak de bagels voor 20 minuten, laat ze vervolgens voor minstens 10 min afkoelen. Je kan de bagels tot 5 dagen bewaren.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *